Zakończenie praktyk w Sewilli
Drugiego lipca 2016 uczniowie klasy pierwszej i drugiej w zawodzie "kucharz" Zasadniczej Szkoły Zawodowej z bardzo dobrymi ocenami w dzienniczkach praktyk zakończyli trzytygodniową praktykę w Sewilli w ramach projektu ,,Inwestycja w przyszłość 2”, realizowaną z programu ERASMUS+. Z klasy Ib ZSZ nowe doświadczenia zdobywali: Bękalski Krzysztof, Chocian Franciszek, Iwaszkiewicz Kuba, Kasak Ewa, Kosakowska Zuzanna, Markowicz Weronika, Sokołowska Adrianna, a z klasy IIb: Piechowiak Katarzyna, Polak Klaudia i Lichacz Patrycja. Nad bezpieczeństwem grupy czuwał opiekun p. Marzena Dyndul.
Każdy z uczestników uzyskał: certyfikat ukończenia kursu języka hiszpańskiego na poziomie A1, certyfikat potwierdzający odbycie kursu branżowego podczas odbywania stażu, zaświadczenie o ukończeniu stażu zawodowego wystawione przez pracodawcę oraz dokument Europass Mobilność. Projekt realizowany był z wykorzystaniem systemu ECVET.
Młodzież w czasie pracy w hiszpańskich restauracjach i lokalach gastronomicznych doskonaliła własny warsztat pracy, umiejętności sporządzania potraw z mięs, drobiu, ryb i owoców morza, poznawała i wykonywała tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej, a szczególnie kuchni regionalnej charakterystycznej dla Andaluzji: tapas, paella, tortilla, gazpacho i inne. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności wykańczania, dekorowania i podawania potraw, serwowania hiszpańskiego śniadania: kawy, soku wyciskanego ze świeżych pomarańczy i grzanek "tostados" z szynką serrano lub iberico i oliwkami.
Przyszli kucharze przede wszystkim przełamywali barierę językową, poprawiali swoje umiejętności komunikacyjne w języku angielskim i hiszpańskim. W ramach upowszechniania rezultatów projektu przygotowali relację z całego projektu zamieszczając swoje zdjęcia i komentarz z praktyk i pobytu na facebooku tworząc grupę: Kuchenne Rewolucje w Sevilla, na którą serdecznie zapraszamy.