Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

„Kuchnia regionalna bez tajemnic”

Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych w Giżycku w ramach programu autorskiego „Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu” zorganizowało warsztaty kulinarne pod hasłem „Kuchnia regionalna bez tajemnic”. Spotkanie przeprowadzili wybitni specjaliści sztuki kulinarnej: Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu Masterchef  i autorka książki kulinarnej „Po pierwsze tradycja” oraz  Dariusz Baryga, chef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, juror konkursów kulinarnych.  Młodzież poznała sekrety mazurskiej kuchni regionalnej, jej historię, specjały oraz dania charakterystyczne dla tego regionu. Degustowano  przysmaki regionalne takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie a daniem warsztatowym były bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.