Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Udział uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym o tytuł „Mistrzów Młodych Kucharzy”

Uczniowie klasy czwartej Technikum Nr 3 w Giżycku o profilu gastronomicznym (Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz) po raz pierwszy uczestniczyli w potyczkach kulinarnych organizowanych przez Makro Cash and Carry „Zgotuj sobie sukces”. Mistrzostwa skierowane były do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji była promocja młodych kucharzy, rozwój ich kompetencji oraz umożliwienie zaprezentowania się przed międzynarodowym jury, którego członkowie należą do WACS World Association of Chefs Societies Światowego Stowarzyszenia Kucharzy.
Najlepsi spotkali się w wielkim finale w Warszawie, gdzie zaprezentowali się przed międzynarodowym jury.
Młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku jako jedyny zespół z naszego województwa zakwalifikował się do półfinału. Do rozgrywek kulinarnych zgłosiło się 48 grup spośród których wyłoniono 24 zespoły. Warunkiem zakwalifikowania się do półfinału było samodzielne opracowanie receptury na danie główne i deser z uwzględnieniem obowiązkowych produktów tradycyjnych. Gosia i Czarek przygotowali przepis na „Kaczkę na chmurce z pasternaku” oraz „Leśny torcik”.
W listopadzie uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Zmierzyli się z najlepszymi młodymi kucharzami z całej Polski. Podczas Półfinału Konkursu każdy zespół uczniów zobowiązany był przygotować danie konkursowe składające się z dania głównego i deseru w liczbie po 6 (sześć) porcji na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”, z którymi zapoznał się bezpośrednio przed rozpoczęciem przygotowywania pracy konkursowej. Czas przygotowania potrawy przez daną drużynę nie mógł przekroczyć 1 godziny 20 minut. Małgorzata Baranowska oraz Cezary Łomaszewicz świetnie poradzili sobie z zadaniem i dostali się do finału.
Małgosia od dwóch lat uczestniczy w różnych konkursach kulinarnych oraz kulinarno-językowych i często odnosi sukcesy. W związku z tym było to dla niej przede wszystkim kolejne wspaniałe doświadczenie na drodze do rozwijania pasji. Mimo, że nie udało się zdobyć podium, to i tak dużym sukcesem było dostanie się do finału ogólnopolskiego konkursu. Udział w potyczkach kulinarnych umożliwił zapoznanie się z realiami konkursów dla młodych profesjonalistów, a także dał możliwość poznania wspaniałych „kolegów po fachu”, których nasi uczniowie mają nadzieję spotkać w tym samym miejscu za rok.
Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk