07 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie odbył się II etap konkursu kulinarnego
o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” – etap wojewódzki. W konkursie brało udział 20 uczniów z 10 szkół ponadgimnazjalnych
województwa warmińsko-mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług
gastronomicznych:
1. Małgorzata Baranowska – klasa IV a T
2. Dominika Komosa – klasa III a T
Uczennice musiały wykonać 5 porcji potrawy zgodnie z tematem:
„ Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”
Zmagania uczestników oceniało profesjonalne jury w następującym składzie:
Dariusz Struciński Szef Kuchni Hotelu ANDERS**** w Starych Jabłonkach,
Tomasz Milewski Szef Kuchni Hotel Mikołajki *****
Krzysztof Gradzewicz Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska
Mariusz Gachewicz Szef Kuchni Hotelu Zamek Gniew ****
Grzegorz Labuda Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku
Angelo Colombo Szef Kuchni Hotelu Srebrny Dzwon*** w Kadynach
Justyna Goerick - Ostrowska - Restauracja Spichlerz Mariacki w Braniewie
Zaszczytne I miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie: Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk pod opieką nauczyciela Grzegorza Cioska.
II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku: Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa pod opieką nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - Małgorzaty Leguckiej.
III miejsce: Tomasz Kaszlewicz i Piotr Kaślewicz – z opiekunką Marzeną Wyłogą.
Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa trafiły przez żołądek do serca oceniających zdobywając również nagrodę publiczności, którą wyłoniło jury „Koneserów Smaku”.
Zwycięzcom gratulujemy!!!
Kolejna XXII Edycja Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.
Opracowała: Małgorzata Legucka