Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nowy zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powstaje z połączenia trzech zawodów "gastronomicznych": technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego na mocy rozporzadzenia w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego podpisanego przez Minister Edukacji Narodowej, Krystynę Szumilas dnia 23 grudnia 2011 r.
Uczniowie, którzy rozpoczną naukę w Technikum Nr 3 w zawodzie technik technik żywienia i usług gastronomicznych przygotują się do zdobycia dwóch kwalifikacji:
- Sporządzanie potraw i napojów
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Egzamin zawodowy będzie rozłożony na dwie części:
- pierwsza - po zakończeniu nauki w ramach pierwszej kwalifikacji (pod koniec drugiej klasy) - uczeń uzyska świadectwo potwierdzajace kwalifikację "Sporzadzanie potraw i napojów";
- druga - po zkończeniu nauki w ramach drugiej kwalifikacji (pod koniec pierwszego semestru w klasie czwartej) - uczeń uzyska świadectwo potwierdzajace kwalifikację "Organizacja żywienia i usług gastronomicznych".
Po zdaniu egzaminu z obu kwalifikacji uczeń otrzyma dyplom potwierdzajacy kwalifikacje zawodowe w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz EUROPASS - aneks do dyplomu w języku angielskim i języku polskim uprawniający do wykonywania zawodu na europejskim rynku pracy.
Po ukończeniu szkoły mogą przystąpić do egzaminu dojrzałości i rozpocząć studia wyższe na dowolnym kierunku.
Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Perspektywy zatrudnienia:
- zakłady gastronomiczne (restauracje, bary, bufy, hotele, pensjonaty, domy wczasowe)
- placówki żywienia zbiorowego: sanatoria, szpitale, szkoły, internaty, domy opieki społecznej
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu
- własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, agroturystycznych