Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Zajęcia z języków obcych opierają się na 4 blokach:

1)  Nauka języka zawodowego - uczniowie mają być zdolni do komunikowania się w ramach pracy zawodowej. Zakłada się, że po ukończeniu kursu :

  •  stażyści będą wyjeżdżać za granicę bez większych obaw
  • będą bardziej kompetentni
  • zapewni się lepsze przyjęcie turystów we Francji
  • poprawi się argumentacja handlowa.

Nauka języka zawodowego polega na jak najbliższym przybliżeniu świata pracy (w sytuacjach w kuchni, w restauracji).

2)  Zajęcia z gramatyki i słownictwa - konieczne aby pozwolić uczniom na porządkowanie zdobytej wiedzy oraz tworzenie spójnego warszttu językowego. Zajęcia te operają sie na szybkich powtórkach struktur gramatycznych oraz językowych, a następnie na dłuższych i dokładniejszych przekazach. Treść zajęć zależy przede wszystkim od braków i potrzeb uczniów.

3)  Doskonalenie konwersacji - oparte na tematach z życia codziennego (pogoda, kraje, wycieczki...), sytuacjach z życia zawodowego.

4) Poznanie kultury, tradycji, kuchni krajów zaangażowanych w kształcenie - o każdym z krajów w danym języku obcym:

  • prezentacja geograficzna: regiony, miasta, liczba mieszkańców
  • prezentacja ekonomiczna: rolnictwo, przemysł
  • prezentacja turystyczna: morze, góry, wieś, zabytki kulturowe
  • inne: znani ludzie, ważne daty i wydarzenia z historii danego kraju.

Kuchnia i obsługa:

  • produkty narodowe
  • typowe dania
  • sery
  • zgodność dań i win
  • menu rachunkowe
  • specjalności gastronomiczne
  • wina
  • alkohole
  • kilka wielkich stołów danego kraju

Sposoby życia:

  • przy stole
  • żywienie

Podczas zajęć poruszana jest także tematyka wspólnoty europejskiej:

  • historia, ewolucja, geografia, waluty
  • Parlament Europejski: skład, funkcje, władza

Tematy rozwijane podczas kształcenia na temat smaku:

  • z zakresu pedagogiki smaku: przypomnienie 5 zmysłów, węch, funkcjonowanie brodawek, wzrok, dotyk, 4 smaki
  • poznanie produktów terytorialnych we Francji i w Niemczech: jak wybrać charakterystyczne produkty terytorialne; smak ukształtowany przez naszą kulturę; ustawodawstwo francuskie, niemieckie, europejskie; kultura regionalna, sposób życia; produkty regionalne i ich wartość;
  • kultura gastronomiczna: historia podawania do stołu;
  • zajęcia praktyczne: prezentacja każdego regionu, tradycji gastronomicznej i kulturowej.