Dnia 17 lutego 2023 roku po raz kolejny w naszej szkole do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas II, III i IV o profilu gastronomicznym (Szkoły Branżowej I stopnia oraz Technikum Nr3). Temat konkursu : Vege - zielono mi. Do zadania przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów. Uczniowie w ciągu 120 minut przygotowali wybraną przez siebie potrawę zgodnie z tematem konkursu.
Zmagania uczestników oceniało jury w następującym składzie: Dariusz Baryga - szef kuchni restauracji Tawerna De Ze Ta w Wilkasach, Mateusz Galbarczyk - zastępca szefa kuchni restauracji w Mrągowie, Anna Żołondek - zwycięzca poprzedniej edycji konkursu oraz pracownik restauracji Tawerna De Ze Ta w Wilkasach. Ocenie podlegał smak, pomysłowość, kreatywność, trudność wykonania, sposób podania oraz poprawność procesu produkcyjnego. Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami i zaprezentowali piękne potrawy.
Wyniki konkursu:
I miejsce : Dominika Caryk klasa II T i Marcin Kmit klasa IIc BS - Epickie kotlety z soczewicy
II miejsce: Weronika Rejmanowska i Małgorzata Wyżykowska klasa IVa T - Dynia na dwa sposoby z kremowym purre ziemniaczanym i jajkiem poszetowym
III miejsce: Magdalena Duda i Zuzanna Duda klasa IV T - Szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim
Nagroda publiczności: Weronika Rejmanowska i Małgorzata Wyżykowska - klasa IVa T
Dla zwycięzców konkursu zostały przekazane nagrody rzeczowe sponsorowane przez:
1. Radę Rodziców ZSZ
2. Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku Pani dyrektor Halina Poboża
3. Hotel Wodnik Giżycko
Wszystkim uczestnikom konkursu bardzo dziękujemy za udział i życzymy powodzenia zwycięzcom w kolejnej XXV Edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego który odbędzie się 22 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
>
>