Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Film pt. "Łagier 0331"

Dnia 28.02.2023 r. młodzież klasy III T udała się do GCK i uczestniczyła w projekcji filmu pt. "Łagier 0331", który został zrealizowany przez Instytut Pileckiego. Jest to dokumentalna opowieść o sowieckim obozie w Kutaisi (Gruzja), do którego trafiło kilka tysięcy Polaków z Wileńszczyzny, głównie żołnierzy AK. Poza mało znanymi informacjami przedstawionymi w filmie, jego atrybutem jest udział czworga mieszkańców naszego miasta, których najbliżsi byli więźniami tego obozu. Pokaz zorganizowany był przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Giżycku i Giżyckie Archiwum Cyfrowe, którym dziękujemy za zaproszenie.

Wewnątrzszkolny Konkurs z Języka Niemieckiego

Dnia 27 lutego 2023 r. po raz kolejny w naszej szkole odbył się Wewnątrzszkolny Konkurs z Języka Niemieckiego. W tym roku tematem było "Poznanie kraju naszych zachodnich sąsiadów". Do konkursu przystąpiło 17 uczniów Technikum Nr 3 z klas 1-4. I miejsce zajął uczeń klasy I Piotr Bondaruk, II miejsce zajęła uczennica klasy II Julia Kuczyńska, a III miejsce uczennica klasy IV Magdalena Duda. Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za wzięcie udziału i życzymy dalszych sukcesów w nauce. Kolejny międzyszkolny etap konkursu z języka niemieckiego odbędzie się w II połowie marca i nasi zwycięzcy będą reprezentować naszą społeczność.

Organizatorzy konkursu: Marzena Dyndul i Monika Dunowska

NOWA PERSPEKTYWA – NOWE MOŻLIWOŚCI

Dnia 21 lutego 2023 r. 15-osobowa grupa młodzieży Branżowej Szkoły I stopnia nr 1 w Giżycku z opiekunami Hufca Pracy wybrała się na wycieczkę do Olsztyna. Uczniowie rozpoczęli dzień od wizyty w teatrze i obejrzenia spektaklu pt. „Chłopcy z Placu Broni”. Było to przedstawienie traktujące o odwadze, przekraczaniu barier dzielących dorosłego człowieka i dziecko. Wyczekiwanym punktem wycieczki dla mechaników pojazdów samochodowych była wizyta w zakładzie Michelin. Zakład Michelin to jedna z największych i najbardziej zaawansowanych technologicznie fabryk opon na świecie. Zasady funkcjonowania firmy przedstawił pracownik do spraw rekrutacji. Uczniowie byli pod wrażeniem wielkości zakładu pracy, jego produkcji oraz ilości produktów eksportowanych na wszystkie kontynenty świata. Młodzież dowiedziała się również, że w Olsztynie działa największe Centrum Logistyczne Grupy Michelin w Europie Środkowo-Wschodniej. Firma daje dużo możliwości rozwoju i perspektyw na przyszłość dla absolwentów Szkoły Branżowej. Na zakończenie spotkania przeprowadzony był Quiz z nagrodami, wszyscy uczestnicy otrzymali upominki z logo firmy co było bardzo miłą niespodzianką.

Warsztaty historyczno-edukacyjne

Dnia 21 lutego 2023 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w warsztatach historyczno-edukacyjnych zorganizowanych przez Klub 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej. Warsztaty dotyczyły 81 rocznicy utworzenia Armii Krajowej. Młodzież obejrzała film dokumentalny, wysłuchała ciekawej prelekcji. W drugiej części uczniowie zobaczyli wystawę, książki oraz pamiątki związane z tym wydarzeniem. Każdy uczeń dostał broszurę "Służba Zwycięstwu Polski. Związek Walki Zbrojnej Armia Krajowa 1939-1945".

W warsztatach wzięli udział uczniowie klas 1aBS, 1bBS, 3cBS i 3bBS.

Opiekunowie: Anna Ćwikowska i Piotr Styrańczak.

Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł "Mistrza Szkolnej Patelni"

Dnia 17 lutego 2023 roku po raz kolejny w naszej szkole do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas II, III i IV o profilu gastronomicznym (Szkoły Branżowej I stopnia oraz Technikum Nr3). Temat konkursu : Vege - zielono mi. Do zadania przystąpiło 10 dwuosobowych zespołów. Uczniowie w ciągu 120 minut przygotowali wybraną przez siebie potrawę zgodnie z tematem konkursu.

Zmagania uczestników oceniało jury w następującym składzie: Dariusz Baryga - szef kuchni restauracji Tawerna De Ze Ta w Wilkasach, Mateusz Galbarczyk - zastępca szefa kuchni restauracji w Mrągowie, Anna Żołondek - zwycięzca poprzedniej edycji konkursu oraz pracownik restauracji Tawerna De Ze Ta w Wilkasach. Ocenie podlegał smak, pomysłowość, kreatywność, trudność wykonania, sposób podania oraz poprawność procesu produkcyjnego. Uczniowie wykazali się dużymi umiejętnościami i zaprezentowali piękne potrawy.

Wyniki konkursu:
I miejsce : Dominika Caryk klasa II T i Marcin Kmit klasa IIc BS - Epickie kotlety z soczewicy
II miejsce: Weronika Rejmanowska i Małgorzata Wyżykowska klasa IVa T - Dynia na dwa sposoby z kremowym purre ziemniaczanym i jajkiem poszetowym
III miejsce: Magdalena Duda i Zuzanna Duda klasa IV T - Szpinakowe kieszonki z kurkami i serem kozim

Nagroda publiczności: Weronika Rejmanowska i Małgorzata Wyżykowska - klasa IVa T

Dla zwycięzców konkursu zostały przekazane nagrody rzeczowe sponsorowane przez:
1. Radę Rodziców ZSZ
2. Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku Pani dyrektor Halina Poboża
3. Hotel Wodnik Giżycko
Wszystkim uczestnikom konkursu bardzo dziękujemy za udział i życzymy powodzenia zwycięzcom w kolejnej XXV Edycji Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego który odbędzie się 22 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.

Różnorodne formy aktywności podejmowane przez uczniów ZSZ

W tym tygodniu w ramach ogólnopolskich działań „Aktywność dobry wybór” uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych zaangażowali się w inicjatywy prospołeczne realizowane w Hufcu Pracy w Giżycku. Nasi uczniowie 14 lutego 2023 r. postanowili spędzić Walentynkowy poranek w Centrum Krwiodawstwa i włączyć się w akcję „Oddaj krew, podziel się cennym darem”. Uczniowie którzy oddali krew są dumni z tego, że mogą pomóc potrzebującym. Kolejne zajęcia dotyczyły zdrowego stylu życia pt. „Czwartek - nie tylko tłusty”. Uczestnicy zajęć przygotowali koktajle owocowe i warzywne. Talerz żywieniowy wypełniony był szaszłykami ze świeżych owoców oraz zdrowymi sałatkami. W dniu 15 lutego 2023 r. uczniowie wraz z kadrą HP udali się do Klubu Seniora na międzypokoleniowe zajęcia plastyczne „Sztuki piękne”, prowadzone przez Janinę Knap –absolwentkę Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Oprócz zaprezentowania przez młodzież i seniorów kreatywności artystycznej była to doskonała okazja do wymiany poglądów na temat dzisiejszego świata. Seniorzy jednoznacznie stwierdzili, że uczestnictwo w zajęciach z młodzieżą pomaga cieszyć się lepszą jakością życia.

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to dzień na który czekają chyba wszyscy. Uczniowie postanowili w tym dniu urządzić kiermasz słodkości i upiekli faworki, oponki i bezy. Wszystkie wyroby były pyszne i cieszyły się dużym powodzeniem zarówno wśród uczniów jak i pracowników szkoły. Tym sposobem udało im się nie tylko wywołać radość na twarzach wielu osób ale również udało się im zebrać pieniądze, które zasila budżet Samorządu Uczniowskiego.

Oskar Duszyński, Weronika Rybacka, Angelika Bieciuk, Nina Jankowska, Magdalena Wawrocka, Norbert Nowosadko - bardzo dziękujemy za pracę na rzecz szkoły.

Pani Urszuli Siergiej-Todryk oraz pani Małgorzacie Leguckiej dziękujemy za pomoc w zrealizowaniu tego pomysłu i udostępnienie pracowni gastronomicznej .

Samorząd Uczniowski :)

Pokój Walentynkowy

Dnia 14 lutego 2023 r. odbył się szkolny konkurs pt: „Pokój Walentynkowy”. Celem konkursu jest rozwijanie wśród młodzieży uczącej się w zawodzie technik hotelarstwa zainteresowań hotelarstwem oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych. I miejsce zajęła uczennica klasy IV b T Aleksandra Stankiewicz.

Nagrody ufundowała Rada Rodziców ZSZ w Giżycku.

Organizator: Diana Kopaczewska

Walentynki

W dniu dzisiejszym tj. 14.02.2023 r. w naszej szkole zapanował klimat walentynkowy. W szkole pojawiły się dekoracje z motywem serca a uczniowie i nauczyciele ubrani byli na różowo i czerwono. Dziękujemy za aktywny udział uczniom i nauczycielom. 
Wasz Samorząd Uczniowski :)

Studniówka 2023

W ten piątek, tj. 13 stycznia, w Centrum Aktywnego Wypoczynku na swojej studniówce bawili się uczniowie klasy 4 Technikum Nr 3. Przyszli Maturzyści rozpoczęli swój bal od poloneza oraz podziękowań... To ostatni relaks przed intensywną nauką do najważniejszego egzaminu w życiu. „Studniówkowicze” przy dźwiękach muzyki bawili się do białego rana…