Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Jasełka

Dnia 17 grudnia odbyły się JASEŁKA BOŻONARODZENIOWE w naszej szkole. Montaż słowno-muzyczny pt. Polska Szopa w wykonaniu naszych uczniów z klas 2 i 3 Technikum nr 3 oraz z klasy 1 Branżowej Szkoły nr 1 przybliżył okoliczności narodzin Pana Jezusa. Wydarzenie wprowadziło nas w czas Bożego Narodzenia pełnego pięknych tradycji i podniosłego nastroju. Przedstawienie było dla nas wszystkich lekcją wzajemnego zbliżenia, radości, zadumy i refleksji. Za trud włożony w inscenizację jasełek dziękujemy wszystkim zaangażowanym.

Konkurs Bożonarodzeniowy

W dniach 14-15 grudnia odbył się szkolny konkurs pt.: "Tradycje i zwyczaje świat Bożego Narodzenia w Niemczech i Wielkiej Brytanii". Do konkursu przystąpiło 15 uczniów Technikum nr 3. Konkurs polegał na rozwiązaniu quizu, który sprawdzał wiedzę na w/w temat i znajomość języków obcych: niemieckiego i angielskiego. Zwycięzcami konkursu zostali: I miejsce - Maciej Pikus kl. III TH, II miejsce - Weronika Buńkowska kl III TH, III miejsce EX AEQUO Magdalena Duda kl III TŻ, Kacper Zyskowski kl III TH oraz Konrad Nowicki KL III TH.
GRATULUJEMY WSZYSTKIM UCZESTNIKOM.

OIP (2).jpgOIP (1).jpg

JAK ZOSTAĆ ŻOŁNIERZEM WP

Wojsko od lat cieszy się dużym zaufaniem społecznym a zawód żołnierza zawodowego budzi duże zainteresowanie w gronie młodych ludzi. Uczniowie klasy II a Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 dnia 14.12.2021 r. za pośrednictwem HP odbyli spotkanie z przedstawicielem WP. Pan kapitan Maciej Guzik z Wojskowej Komendy Uzupełnień w Giżycku przekazał uczniom szereg interesujących ich informacji, które w praktyce mogą być przydatne przyszłym żołnierzom. Każdy z młodych słuchaczy został wyposażony w wiedzę dotyczącą m.in. komisji wojskowych, powołania do WOT czy też Zawodowej Służby Wojskowej. Młodzież zapoznała się z wymaganiami i wzorami dokumentów, które obowiązują kandydata ubiegającego się o pracę w wojsku. Żołnierz to przede wszystkim człowiek odpowiedzialny, konsekwentny w swoim postępowaniu. Do służby przygotowawczej może być powołana osoba niekarana, pełnoletnia, posiadająca obywatelstwo polskie, odpowiednią zdolność fizyczną i psychiczną. W czasie spotkania młodzież miała okazję zadawania pytań i otrzymania na nie odpowiedzi z czego skwapliwie skorzystała. Na zakończenie uczniowie dziękując Panu kapitanowi żłożyli życzenia świąteczne i wręczyli wykonany własnoręcznie drobny upominek.

Dziękujemy

Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół Zawodowych wraz z nauczycielami serdecznie dziękuje naszym sponsorom: tj. Panu Bohdanowi Lichacz z Hurtowni Eurocash ul. Suwalska 11 w Giżycku oraz Hurtowni Spożywczej JWA ul. Obwodowa 1 w Giżycku za obdarowanie uczniów naszej szkoły słodkościami i napojami. Dzięki Państwa życzliwości w naszej szkole odbyły się SŁODKIE MIKOŁAJKI      

 

dziękujemy

Mikołajki w naszej szkole

Dnia 06.12.2021 uczniowie i nauczyciele naszej szkoły postanowili wnieść nieco radości i świątecznego klimatu w życie szkolne i świętowali Mikołajki. Na przerwach rozbrzmiewała świąteczna muzyka a po szkolnych korytarzach snuły się elfy, śnieżynki, mikołajki i sam Mikołaj rozdając uczniom i pracownikom szkoły słodkości.

Stypendium

Z ogromną satysfakcją przekazujemy informację, iż nasze uczennice z Technikum Nr 3 Paulina Agata Ścibior i Aleksandra Stankiewicz otrzymały Stypendium Prezesa Rady Ministrów. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

           2 styp    3 styp

Kiermasz Świąteczny

Drodzy uczniowie i rodzice!!


Dnia 08.12.2021 w naszej szkole odbędzie się kiermasz pierników, kartek świątecznych oraz świeczników ręcznie robionych przez naszych uczniów. Pieniądze ze zbiórki będę przeznaczone na chłopca który uległ wypadkowi.  Serdecznie zapraszamy  do zbiórki.

Katarzyna Bękalska kl.3b BS

kiermasz swiateczny boze narodzenie

„Kuchnia regionalna bez tajemnic”

Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych w Giżycku w ramach programu autorskiego „Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu” zorganizowało warsztaty kulinarne pod hasłem „Kuchnia regionalna bez tajemnic”. Spotkanie przeprowadzili wybitni specjaliści sztuki kulinarnej: Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu Masterchef  i autorka książki kulinarnej „Po pierwsze tradycja” oraz  Dariusz Baryga, chef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, juror konkursów kulinarnych.  Młodzież poznała sekrety mazurskiej kuchni regionalnej, jej historię, specjały oraz dania charakterystyczne dla tego regionu. Degustowano  przysmaki regionalne takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie a daniem warsztatowym były bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.