Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

UPOWSZECHNIANIE REZULTATÓW PROJEKTU – UROCZYSTY APEL

W ramach realizacji projektu: "Najlepsze praktyki zawodowe w Hiszpanii szansą na sukces zawodowy” Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ (SEKTOR: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, AKCJA 1. Mobilność Edukacyjna). Nr projektu: 2019-1-PL01-KA102-062597 szesnastu uczniów z klas: I T, IIT, III T, kształcących się w zawodach technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych w okresie od 17.01.2021 – do 06.02.2021 odbyło trzytygodniowy staż w renomowanych hiszpańskich lokalach gastronomicznych. Projekt był realizowany zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji). Najważniejszymi celami praktyk zawodowych były: podniesienie umiejętności zawodowych, poszerzenie ich kompetencji i wiedzy w oparciu o europejskie standardy branży hotelarsko-gastronomicznej, podniesienie kompetencji językowych, kształtowanie kreatywności, otwartości oraz mobilnych postaw, poznanie odmiennej historii, kultury i tradycji. Na uroczystym apelu uczniowie opowiadali o swoich doświadczeniach zdobytych u hiszpańskich pracodawców.

W dniu 8 czerwca 2021 r. swoje Certyfikaty oraz dokumenty Europass Mobilność z rąk Pani dyrektor Małgorzaty Rakowskiej-Ożga odebrali następujący uczniowie:
Angelika Arasimowicz - Restaurante Malvaloca - Spala Hostelería Y Restauración S.L.,
Maciej Wojciech Pikus - Bar Spala Imagen,
Izabela Kornelia Jaszcz, Dominika Larm - Restauran Escaloná,
Weronika Buńkowska, Magdalena Rydzewska - Restaurante Doña Encarna,
Angelika Bieciuk, Oliwia Baran - Restaurante Plato Plato,
Krystian Arkadiusz Chmielak – Restaurante Estragón,
Norbert Nowosadko - Hosteleria Roldan Guisado S.L, Bar Cruz Campo,
Emilia Płoszyńska i Natalia Owczarek - Confiteria La Campana,
Aleksandra Stankiewicz, Nikola Rzeszotek - Confiteria La Campana (Centro),
Martyna Kosecka - Taberna Alambique,
Oliwia Popowska - Taberna Almazara.

POMAGAMY PAWŁOWI W WALCE Z NOWOTWOREM

Uczniowie klasy I i III Technikum Nr 3 w Giżycku włączyli się w akcję charytatywną: „Wielkie Gotowanie dla Pawła”. Na zajęciach pracowni gastronomicznej miłośnicy ciastkarstwa przygotowali przepyszne słodkości na kiermasz. 29 maja uczennice klasy I Technikum pomagali podczas przygotowań oraz zbiórki pieniędzy dla Pawła. Mieli okazję spotkać się i obserwować pracę gości MasterChef, Top Chef, Bake off – ale ciacho, MasterChef Junior, Hell’s Kitchen i czołowych kucharzy, którzy na co dzień pracują jako szefowie kuchni w restauracjach. 
Dziękujemy za zaangażowanie:
- uczennicom klasy I T: Angelice Bieciuk, Patrycji Skierkowskiej, Julii Krupa
- uczniom klasy III T: Angelice Arasimowicz, Milenie Koseckiej oraz Adrianowi Wendziwulskiemu
Urszula Siergiej-Todryk

Logistyka na wesoło

Dzień dziecka minął logistykom w zabawnym nastroju. Na przedmiotach zawodowych, prowadzonych przez Panią Dianę Kopaczewską, zamiast zwykłych lekcji uczniowie teorię poznawali uczestnicząc w grach logistycznych. Pierwsze zadanie polegało na oznaczeniu największych punktów logistycznych na mapie Polski, drugie również było związane z naszym krajem – uczniowie układali puzzle. Kolejne zadanie polegało na rozróżnianiu znaków: manipulacyjnych, niebezpieczeństwa i ekologicznych. Nauka przez zabawę przypadła uczniom do gustu.

Czy wiesz że możesz mówić nie...

2 czerwca 2021 r. uczniowie klasy II a BSg wzięli udział w spotku on-line " Czy wiesz, że możesz mówić nie... zagrożeniom w ruchu drogowym". Spotkanie zorganizowane zostało przez Komendę Wojewódzką Policji w Olsztynie, Kuratorium Oświaty w Olsztynie oraz Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego - Regionalne Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Olsztynie w ramach projektu pn. "Czy wiesz, że możesz mówić nie..." 

3 1

Konkurs fotograficzny rozstrzygnięty!!!

Po burzliwej naradzie – jury zadecydowało:
I Miejsce – Ewa Rant puchar.png
II Miejsce – Filip Polak puchar.png
III Miejsce – Weronika Dzadz puchar.png
Wyróżnienie – Patrycja Skierkowska certificate.png
Nagrody – Karnety na zestawy wspaniałych lodów „Bąbel Wafel” – „U Lodziarzy” przy ul. J. Zajączka 6 w Giżycku - będą wręczone podczas zakończenia roku szkolnego.
Smacznego :-) (https://www.facebook.com/WLPGizycko/)
Bardzo dziękuję p. Agnieszce Zacharewicz za wsparcie naszego konkursu. Pamiętajcie lody „U Lodziarzy” – NAJLEPSZE!!!
Drodzy uczniowie BRAWO! Dziękuję wszystkim, którzy brali udział konkursie fotograficznym. Już dziś zapraszam do udziału w kolejnych propozycjach! W załączeniu krótka prezentacja prac.

Katarzyna Rzeczycka

Wyniki Szkolnego Konkursu Języka Angielskiego 2021

Miejsce

Nazwisko i imię

Klasa

1.

Stankiewicz   Aleksandra

2b P hl T

2.

Popowska Oliwia

1 T H

3.

Włodkowska Justyna

3 T Ż

Dziękujemy za udział w konkursie i gratulujemy zwyciężczyni!!!

OSIĄGNIĘCIA UCZNIÓW BRANŻOWEJ SZKOŁY I STOPNIA W OSTATNICH KONKURSACH ORGANIZOWANYCH PRZEZ OHP:

Ogólnopolski Konkurs Literacko - Plastyczny "Znam i kultywuje wartości Kardynała Stefana Wyszyńskiego":

Konrad Kuczyński 2 a BS - II miejsce
Magdalena Młynarczyk 1 b BS - III miejsce

XXI Ogólnopolski Konkurs Papieski:
Weronika Łucja Dzadz I b BS - wyróżnienie

Ogólnopolski Konkurs pt. " Witold Pilecki. Bohater Niezwyciężony":
Kacper Karpiński 2 a BS - III miejsce - to forma literacka - 25 słów na temat W. P.
Nagrody dla laureatów zostały ufundowane przez Warmińską Mazurską Wojewódzką Komendę OHP.

„CHCĘ ZOSTAĆ BARISTĄ”

W dniach 27-28.05.2021 r. uczniowie Branżowej Szkoły Nr 1 w Giżycku uczestnicy Hufca Pracy w ramach autorskiego programu „Chcę zostać baristą” wzięli udział w profesjonalnym kursie baristycznym, który odbył się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym Zofiówka w Rynie.
Zajęcia obejmowały 16 godzin szkolenia, między innymi wprowadzenie w tajniki świata kawy: proces produkcji kawy od momentu kiełkowania ziarna do momentu jej parzenia, degustacji i delektowania się smakiem i aromatem. Prowadzący - licencjonowany barista - Karol Kraszewski z MCK z Ostródy podzielił się swoją wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem. Młodzież uczyła się stosowania zasady 4M baristy.
Finalnym efektem zajęć była oczywiście prawidłowo przygotowana kawa w stosunku do wybranej metody. Między innymi młodzież przyrządzała kawy mleczne takie jak cappuccino, latte macchiato, kawy alternatywne wg prawidłowych przepisów z zachowaniem gramatury, gradacji mielenia kawy, prawidłowej temperatury i czasu parzenia. Przyszli bariści nauczyli się wykonywania efektownych wzorów na powierzchni kawy np: malowanych czekoladą.
Uczestnicy szkolenia przekonali się, że kawa odpowiednio wyselekcjonowana, przygotowana i podana może być źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych. Każdy uczestnik na zakończenie otrzymał certyfikat, który potwierdził jego umiejętności i zdobytą wiedzę.
Przygotowanie kawy jest cenną umiejętnością w zawodach związanych z gastronomią, dlatego nasi uczniowie chętnie skorzystali z oferty zaproponowanej przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego p. Ewę Kraszewską z WMWK OHP oraz kadrę HP.



Wyniki konkursu historycznego wiedzy o twierdzy Boyen

Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie historycznym. Gratulujemy zwyciężczyni.

1 miejsce: Stankiewicz Aleksandra 2b P hl T
2 miejsce: Kunicki Mateusz 2a P ż T
3 miejsce: Młynarczyk Magdalena 1b BS

Kurs Baristy !!!

CHCĘ ZOSTAĆ BARISTĄ-
kurs zawodowy z OHP
Oferujemy zdobycie nowych umiejętności pod okiem doświadczonego instruktora baristy, które pozwolą zdobyć wiedzę teoretyczną, praktyczną umiejętności niezbędne do pracy w kawiarniach, restauracjach, pijalniach kawy w centach handlowych, hotelach lub firmach cateringowych. Zapewniamy dojazd, wyżywienie i nocleg.
Wystarczy zapisać się na bezpłatny kurs Baristy (16 h)
Termin: 27-28 maj 2021r
Miejsce: Szkolne Schronisko Młodzieżowe " Zofiówka" nad jez. Ryńskim
OFERTA DOTYCZY TYLKO UCZNIÓW BS.
 
Zgłoszenia przyjmuje P. Katarzyna Niezbecka do 20 maja 2021r. 
 
 kawa zrobiona przez bariste kurs barmanski jpg

Wielkie gotowanie dla Pawła

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wezmą udział w bardzo ważnym wydarzeniu charytatywnym mającym na celu pomoc Pawłowi w walce z nowotworem. Młodzież przygotuje wyśmienite słodkości, które zostaną przeznaczone na sprzedaż w ramach akcji. Do udziału zgłosili się uczniowie klas I, II i III Technikum Nr 3. Finał akcji odbędzie się 29 maja 2021 roku w Ekomarinie w Giżycku. Czeka na Was wiele atrakcji pod hasłem "Wielkie Gotowanie dla Pawła". Będziecie mogli podziwiać dzieła kulinarne znanych kucharzy i nie tylko. Ambasadorami tego przedsięwzięcia są znani nam i zaprzyjaźnieni z naszą szkołą Pani Aleksandra Juszkiewicz i Pan Dariusz Baryga.

akcja charytatywna.jpg