Chociaż na odległość ale jakże „smacznie” zakończymy karnawał w naszej szkole zgodnie ze staropolską tradycją. W związku z przypadającym w tym tygodniu Tłustym Czwartkiem uczniowie klasy I i II Technikum w domu w ramach zajęć praktycznych przygotowywali przepyszne wyroby cukiernicze. Przyrządzili pączki, faworki, mrowisko a także klasyczne róże karnawałowe. Młodzież korzystała z receptur współczesnych, rodzinnych przekazywanych od pokoleń a nawet dawnych przepisów z początku XX wieku. Słodkości wyglądają smakowicie.
Zamieszczamy recepturę na smaczne faworki.
Normatyw surowcowy:
1) 300g mąki tortowej
2) 6 żółtek
3) ½ szklanki śmietany 12% (gdyby było za ścisłe ciasto dodajemy śmietany)
4) szczypta soli (smażymy na oleju lub smalcu).
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć. Wyrabiać ciasto około pół godziny, im dłużej wyrabiamy ciasto tym faworki są bardziej delikatne i kruche. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy bardzo cienkie placki. Potem tniemy długie paski, następnie w poprzek , regulując długość, po środku nacinamy jeden koniec przekładamy przez nacięty otwór formując faworki. Smażymy w głębokim tłuszczu.
Róże karnawałowe: Wykonałam je z tego samego ciasta co na faworki. Z cienkiego placka wycinamy trzy krążki różnej wielkości, każdy z nich nacinamy na krzyż nie przecinając przez środek, każdy krążek smarujemy po środku białkiem z jajka. Następnie każde nakładamy na siebie przyciskamy lekko palcem na środku tworząc dołeczek w który po usmażeniu włożymy dowolny dżem i dekorujemy dowolnie cukrem pudrem lub lukrem.
W akcję włączyła się również wychowawczyni klasy II p. Sylwia Dawsiewicz i także przygotowała apetycznie wyglądające faworki.
>
>