Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Wizyta kl. IIIB T w przedszkolu Bajka

W dniu 7 marca 2017 roku klasa III b T wraz z Wychowawcą odwiedziła grupę „Krasnali” w Przedszkolu Bajka Giżycko. Na początku Pani Diana opowiedziała o zawodzie nauczyciela i przedstawiła swoich uczniów. Kolejnym punktem spotkania były warsztaty zwijania ręczników. Pod okiem trzecioklasistów przedszkolaki zwijali ręczniki w łabędzia, ślimaka, kwiatka i słonia. Następną atrakcją były zabawy: kalambury, odgadywanie zawodów, głuchy telefon, rodzaje turystyki. Na koniec spotkania Ania Mróz w ramach akcji: „Cała Polska czyta dzieciom” zapoznała dzieci z nowymi bajkami.

Odwiedziny absolwenta

Kamil Świderski – absolwent szkoły hotelarskiej ponownie odwiedził naszą szkołę. Tym razem spotkał się z uczniami klasy I T (grupa hotelarska) i opowiedział im o pracy recepcjonisty w Hotelu Mazury w Giżycku. Kamil w sposób profesjonalny odpowiedział na szereg pytań zadanych przez nauczyciela przedmiotów zawodowych jak i uczniów.
Opracowała: Diana Kopaczewska

KONKURS "Digital Youth"

Centrum Profilaktyki Uzależnień i Integracji Społecznej w Giżycku - informuje o konkursie ogłoszonym przez Fundację „Dajmy dzieciom siłę” z siedzibą w Warszawie. Konkurs skierowany do nastolatków w wieku 13-17 lat. Zadaniem jest napisanie tekstu dotyczącego pozytywnego i kreatywnego wykorzystywania Internetu lub bezpieczeństwa online. Tekst może dotyczyć:
1. Pozytywnego wykorzystywania Internetu przez autora, tj. opis zastosowania Internetu do rozwijania swoich zainteresowań, opis projektu autora takiego jak blog, fanpage, strona internetowa, kanał na YT itp.
2. Projektu wykorzystującego pozytywnie Internet. Projekt powinien być nowy i dopiero zdobywać popularność.
3. Sytuacji związanych z zagrożeniami internetowymi, których autor był świadkiem, z uwzględnieniem reakcji na zagrożenie i jej efektem.
Tekst może być w formie: artykułu, wywiadu, relacji z wydarzenia. Konkurs trwa do 3 kwietnia 2017 r. Więcej informacji i regulamin na stronie: http://digitalyouth.pl/konkurs
Wszelkich informacji na temat konkursu udziela Pani Sylwia Dawsiewicz

Antymina – „Nie daj się wysterować na minę”

ŚWIETNY! SUPER PRZEKAZ! WIĘCEJ TAKICH PROGRAMÓW! DAŁ DUŻO DO MYŚLENIA! SPOTKANIE Z PRZESŁANIEM!
To tylko niektóre z opinii nt. programu profilaktycznego Antymina – „Nie daj się wysterować na minę”, który 2 marca obejrzeli uczniowie klas I Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz klas I i II Technikum. Program przedstawili Panowie Mirosław Kolczyk „Kolah” oraz Piotr Plichta „Poison”. Młodzież naszej szkoły mogła go obejrzeć dzięki mł. asp. Danielowi Romańczykowi – kierownikowi rewiru dzielnicowych KPP w Giżycku, który zaproponował jego realizację w naszej szkole. Młodzież bardzo wysoko oceniła program. W skali od 1 -10 otrzymał notę 9,2 od uczniów ZSZ oraz 9,1 od uczniów Technikum. Prowadzący dali świadectwo tego co narkotyki robią z życiem człowieka, pokazali zagrożenia związane ze stosowaniem środków odurzających, wchodzeniem w świąt przestępczy. Żeby żyć pełnią życia trzeba być wolnym od środków odurzających.

Wyniki Konkursu z Języka Niemieckiego ...

... z dnia 28 lutego, w którym wzięli uczniowie klas I – III Technikum:

I miejsce: Anna Mróz - kl III B T
II miejsce: Piotr Orzechowski – kl II T i Klaudia Kluczek - kl. III BT
III miejsce: Karolina Lenda, Diana Dunowska i Klaudia Kosecka – kl II T

Serdecznie gratuluję i życzę dalszych sukcesów
Marzena Dyndul, organizator

SZKOLNY KONKURS KULINARNY O TYTUŁ "MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI"

Dnia 17 lutego 2017 roku po raz kolejny w naszej szkole do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas I, II, III i IV o profilu gastronomicznym (Zasadniczej Szkoły Zawodowej orazTechnikum Nr3). Tematem konkursu był : "Królik i król ziemniak". W tym roku po raz pierwszy gościliśmy gości z Litwy, którzy również wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Uczniowie pracowali w dwuosobowych grupach w dwóch turach. W konkursie udział wzięło 20 uczniów (10 zespołów) z naszej szkoły oraz 4 uczniów (2 zespoły) ze szkoły w Alytus. Młodzież pracowała od rana w pocie czoła, po południu stół był zastawiony różnorodnymi potrawami. Dominował królik pieczony w przeróżnych postaciach z dodatkami skrobiowymi i witaminowymi. Potrawy oceniali: Dariusz Baryga (szef kuchni - Tawerna Dezeta, absolwent naszej szkoły), Małgorzata Baranowska (kucharz Tawerna Dezeta, wicemistrzyni Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego), Halina Poboża ( dyrektor Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców), Łucja Jurewicz ( właścicielka Restauracji Zagłoba w Wydminach). Najlepsi zostali nagrodzeni, chociaż nie było łatwo wyłonić najlepszych młodych kucharzy.

Nagrody rzeczowe sponsorowali:
1. Rada Rodziców ZSZ
2. p. H. Poboża (Cech Rzemieślników i Przedsiębiorców)
3. Dariusz Baryga i Małgorzata Baranowska (Tawerna Wilkasy)
4. Przemysław Rakowski (Żółty Fotel - Giżycko)
5. p. G. Korytko (Zajazd Miłki).

Wyniki konkursu:
I miejsce : Aleksandra Kotowska i Magdalena Pisiak klasa II T-"Królik w sosie paprykowym z pieczonymi ziemniakami i warzywami"
II miejsce: Justinas Kerevicius i Virginijus Stadalius - " Królewskie roladki z królika"
III miejsce: Kacper Sawoń i Jacek Rutkowski klasa II T- " Roladki z królika w towarzystwie sosu grzybowego i ziemniaków puree na trawie szpinakowej".
Nagroda publiczności: Justinas Kerevicius i Virginijus Stadalius - " Królewskie roladki z królika"
Wyróżnienie: Krzysztof Bękalski klasa II BZSZ i Magdalena Racis klasa III BZSZ - "Comber z królika z redukcją winno- miodową, kaparami, podany z borowikami i lasagnetką buraczano-ziemniaczaną", Ewelina Bykowska i Angelina Skorupska klasa III AT - "Comber i roladki w panierce z pistacji, orzechów włoskich i słonecznika z sosem z karmelizowanego pora i szałwii oraz sosem żurawinowym"

Opracowała: Urszula Siergiej-Todryk

Narodowy Dzień Pamięci "Żołnierzy Wyklętych"

W ramach szkolnych obchodów Narodowego Dnia Pamięci "Żołnierzy Wyklętych" w dniu 2.03.2017r. młodzież z klas 3 b T i 4 a T, po wcześniejszym wysłuchaniu krótkich prelekcji w wykonaniu uczennic Anny Mróz i Dominiki Komosy (przybliżających epokę czasów powojennych), obejrzała spektakl Sceny Faktu Teatru Telewizji pt: "Pseudonim Anoda" w reżyserii Mariusza Malca. Spektakl opowiada powojenne losy młodego porucznika Jana Rodowicza, który wraz z końcem wojny próbował wrócić do normalnego życia. Nie zdawał sobie sprawy, że dla nowych komunistycznych władz był śmiertelnym wrogiem, potencjalnym przeciwnikiem ustroju. W Wigilię 1948 roku funkcjonariusze Urzędu Bezpieczeństwa aresztują "Anodę" w jego domu. 7 stycznia 1949 roku zostaje on zakatowany w gmachu Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego.

Opracowała: Małgorzata Rakowska-Ożga

Dzień Przedsiębiorczości

Czternasta edycja Dnia Przedsiębiorczości odbędzie się 26 kwietnia 2017 r. Zapraszam wszystkich zainteresowanych uczniów z Technikum (klasy I-III) po odbiór kart do Szkolnego Ośrodka Kariery (s.203), szczegóły na plakatach w szkole. Dzień przedsiębiorczości sprzyja podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Poprzez udział w programie uczniowie mają możliwość:
- odbycia jednodniowej wizyty w wybranym miejscu pracy weryfikującej plany edukacyjne,
- zweryfikowania swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie,
- pozyskania informacji o wykształceniu, umiejętnościach, czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu,
- doświadczenia związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową,
- zapoznania się z organizacją i zarządzaniem firmą.

Koordynator: Małgorzata Kazaniecka

Dzień Przedsiębiorczości 2017.jpg

Winter Cambridge Cup 2017

Halowy Turniej Piłki Nożnej – Winter Cambridge Cup 2017 odbył się 21 lutego na sali gimnastycznej naszej szkoły. Wzięły w nim udział następujące klasy: IIA, I T, IVA T, IC, II T, IB oraz IIB/C, razem rozegrano 21 meczów. Pierwsze miejsce w zmaganiach sportowych zajęła kl. I T, drugie kl. IB ZSZ, trzecie kl. IVA T, królem strzelców został Piotr Maleszewski kl. I T. Zwycięzcy i uczestnicy Turnieju otrzymali nagrody ufundowane przez Radę Rodziców, Firmy: Trans-Żwir, Pindur. Wszystkim uczestnikom rozgrywek serdecznie gratulujemy!
Organizatorzy: Kamil Kajrys i Sylwia Dawsiewicz

 

 

 

Spotkanie z pasjonatem

Dnia 15 lutego odbyło się spotkanie z panem Jerzym Szerszenowiczem z Giżycka, który kolekcjonuje i dokonuje renowacji zabytkowych samochodów. Pan Jerzy spotkał się z uczniami, którzy uczą się w naszej szkole w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych i blacharz samochodowy (1a, 2a, 3a i z1c- blacharz samochodowy. Zaprezentował młodzieży krok po kroku jak wygląda odrestaurowanie poszczególnych modeli, wśród nich wymienić można: Porsche 356 z 1964 roku, Mercedes W111 Cabrio z 1963 roku i Mercedes 190SL z 1961 roku oraz wiele innych i jak sam powiedział: „Jest to pasja piękna i twórcza – ze złomu powstaje auto jak fabrycznie nowe” Samochody w większości sprowadzane są w kontenerach drogą morską z USA. Spotkanie bardzo podobało się uczniom, nawiązano dalszą współpracę, pan Jerzy zaprosił zainteresowanych uczniów do obejrzenia aut na jego hali (prace renowacyjne i przechowywanie aut) i podzielenia się wiedzą na ich temat.

Opracowała Małgorzata Kazaniecka

Kolejna studniówka przeszła do historii!

Dnia 20.01.2017r. uczniowie Technikum nr 3 naszej szkoły bawili się na swoim pierwszym wielkim balu w Hotelu Tajty w Wilkasach. Po uroczystym otwarciu zabawy przez Panią Dyrektor Zofię Urbanowicz, wychowawców klas i rodziców, młodzież rozpoczęła zabawę tradycyjnym polonezem. Następnie uświetniono imprezę wesołym programem artystycznym. O północy podano wyśmienity tort ufundowany przez Radę Rodziców. Cudowna zabawa trwała do 4 rano. Będziemy ją pamiętać długo i wspominać w miarę upływu czasu z coraz większym sentymentem.