15 grudnia 2016 w Zespole Szkół Zawodowych zorganizowany został Dzień Kuchni Angielsko-Hiszpańskiej. Uroczystość była częścią projektu pt.”Europejskie praktyki szansą na lepszą przyszłość” realizowanego w okresie od 1 czerwca 2015 do 31 maja 2017. W jej trakcie uczniowie wyjeżdżający na praktyki zawodowe do Anglii i Hiszpanii mieli okazję zaprezentować szerokiemu gronu publiczności umiejętności zdobyte za granicą.
Na uroczystość zaproszeni zostali Starosta Powiatu Giżyckiego Pan Wacław Strażewicz, Dyrektor PZOSiPO Pani Małgorzata Czopińska, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Małgorzata Cybulska, rodzice uczniów, dyrekcja oraz grono pedagogiczne i uczniowie ZSZ.
W trakcie apelu uczniowie przedstawili przebieg poszczególnych wyjazdów oraz zainteresowali publiczność ciekawymi informacjami na temat historii i kultury odwiedzonych miast - Plymouth oraz Walencji. Uczniowie wykonali zadanie praktyczne z zakresu przygotowania potraw oraz obsługi konsumenta, czego efektem był elegancki poczęstunek podany zaproszonym gościom. Zadanie miało na celu prezentację i ocenę umiejętności praktycznych zdobytych podczas staży zagranicznych. Goście mieli okazję skosztować angielskiej sałatki Cezar, wykwintnego deseru angielskiego trifle, hiszpańskiego dania na bazie fasoli fabady, słodkich przysmaków - churros oraz różnorodnych przystawek – tapas. Wszystkie dania zostały profesjonalnie podane gościom przez naszych uczniów. Prezentacji dań towarzyszył opis poszczególnych potraw oraz prezentacja informacji na temat zwyczajów kulinarnych Brytyjczyków i Hiszpanów. Nie zabrakło również konkursów z nagrodami. Osoby, które wykazały się najszerszą wiedzą na temat kultury Wielkiej Brytanii i Hiszpanii zostały nagrodzone słodkimi upominkami.
>
>