Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Samorząd Uczniowski życzy Wesołych Świąt!!!

Całej społeczności szkolnej: nauczycielom, uczniom, rodzicom, pracownikom szkoły oraz przyjaciołom, życzymy magicznych, radosnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia. Niech będą one okazją do zatrzymania i wytchnienia od codziennego pędu. Oby ich magia trwała w nas jak najdłużej.

1.gif

Pierwsze spotkanie Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko

Pierwsze spotkanie Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko odbyła się 19 grudnia 2016 r. w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego. Naszą szkołę reprezentowała m. in. radna Magdalena Krysińska z kl. I Technikum Nr 3. W spotkaniu uczestniczyli młodzieżowi radni ze szkół ponadgimnazjalnych oraz gimnazjów w Giżycku wraz z Burmistrzem Miasta - W. Iwaszkiewiczem, Starostą – W. Strażewiczem, Przewodniczącym Rady Miasta R. Błoszko, Z-cą Przewodniczącego Rady Miasta – J. Sektą oraz opiekunem MRMG D. Klukiewiczem. Na spotkaniu omówiono i przedstawiono zasady działania Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko.

Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

Dzień Kuchni Angielsko-Hiszpańskiej

  15 grudnia 2016 w Zespole Szkół Zawodowych zorganizowany został Dzień Kuchni Angielsko-Hiszpańskiej. Uroczystość była częścią projektu pt.”Europejskie praktyki szansą na lepszą przyszłość” realizowanego w okresie od 1 czerwca 2015 do 31 maja 2017. W jej trakcie uczniowie wyjeżdżający na praktyki zawodowe do Anglii i Hiszpanii mieli okazję zaprezentować szerokiemu gronu publiczności umiejętności zdobyte za granicą. 
  Na uroczystość zaproszeni zostali Starosta Powiatu Giżyckiego Pan Wacław Strażewicz, Dyrektor PZOSiPO Pani Małgorzata Czopińska, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Małgorzata Cybulska, rodzice uczniów, dyrekcja oraz grono pedagogiczne i uczniowie ZSZ. 
  W trakcie apelu uczniowie przedstawili przebieg poszczególnych wyjazdów oraz zainteresowali publiczność ciekawymi informacjami na temat historii i kultury odwiedzonych miast -  Plymouth oraz Walencji.  Uczniowie wykonali zadanie praktyczne z zakresu przygotowania potraw oraz obsługi konsumenta, czego efektem był elegancki poczęstunek podany zaproszonym gościom. Zadanie miało na celu prezentację i ocenę umiejętności praktycznych zdobytych podczas staży zagranicznych. Goście mieli okazję skosztować angielskiej sałatki Cezar, wykwintnego deseru angielskiego trifle, hiszpańskiego dania na bazie fasoli fabady, słodkich przysmaków - churros oraz różnorodnych przystawek – tapas. Wszystkie dania zostały profesjonalnie podane gościom przez naszych uczniów. Prezentacji dań towarzyszył opis poszczególnych potraw oraz prezentacja informacji na temat zwyczajów kulinarnych Brytyjczyków i Hiszpanów. Nie zabrakło również konkursów z nagrodami. Osoby, które wykazały się najszerszą wiedzą na temat kultury Wielkiej Brytanii i Hiszpanii zostały nagrodzone słodkimi upominkami.

Wycieczka do urzędu skarbowego

Klasa IVB Technikum Nr 3 dnia 14 grudnia 2016 r. odbyła wycieczkę do Urzędu Skarbowego w Giżycku, gdzie spotkała się z panią Anną Horoszkiewicz – Zastępcą Naczelnika oraz panią Beatą Bastek – Inspektor. Uczniowie poznali zasady prowadzenia działalności gospodarczej (wypełniania niezbędnych dokumentów, prowadzenia rozliczeń np. PIT 37, składek itp.).

Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

Malowanie bombek choinkowych

Święta tuż, tuż… a u nas w szkole, dnia 8 grudnia malowaliśmy bombki choinkowe. W warsztatach uczestniczyli uczniowie z klas: IVB T, IIIB T, II T, I T oraz IC ZSZ. Specjalista z zakresu malowania na szkle - pani Maria pokazała nam sposoby malowania bombek, nanoszenia poszczególnych warstw farb, kleju i brokatu. Młodzież wykazała się oryginalnością, kreatywnością oraz inwencją w tworzeniu swoich „małych dzieł”.

Opracowały: Sylwia Dawsiewicz, Monika Dunowska

Spotkanie z kosmetologiem

Klasa IVB Technikum w dniu 7 grudnia z zainteresowaniem uczestniczyła w spotkaniu z dyplomowanym kosmetologiem – wizażystką, masażystką - panią M. Dereszkiewicz. Młodzież miała możliwość wysłuchania wykładu na temat zdrowego stylu życia, metod oraz sposobów dbania o zdrowy wygląd cery, trendów w makijażu, metodach masażu klasycznego. Pani wizażystka pokazała na przykładzie uczennicy, sposoby doboru kosmetyków do konkretnego typu twarzy, wykonała makijaż na „modelce” ;-) Zajęcia bardzo się spodobały uczestnikom.

Opracowała: Sylwia Dawsiewicz

DECOUPAGE (ZAJĘCIA POZALEKCYJNE)

Drodzy uczniowie! Macie ochotę poznać sekrety DECOUPAGE? Zapraszam Was na zajęcia z technik zdobniczych. Spotykamy się w poniedziałki (co dwa tygodnie) o godz. 14.10 w sali 103. Przyjdź - spróbuj - zobacz efekt - odkryj swój talent. Chętni proszeni są o kontakt z panią Sylwią Dawsiewicz.

Warsztaty w hotelu Helena***

Dnia 9 grudnia 2016 roku uczniowie klasy II T uczący się w zawodzie technik hotelarstwa udali się na warsztaty do hotelu Helena *** w Giżycku. Basia - Absolwentka naszej szkoły pracująca w hotelu Helena*** od siedmiu lat na stanowisku recepcjonisty pokazała nam obiekt, opowiedziała w sposób bardzo profesjonalny o pracy w hotelu, zapoznała z dokumentacją, dała uczniom możliwość wcielenia się w rolę recepcjonisty. W przyjaznej atmosferze w Sali kominkowej udzieliła uczniom cennych wskazówek dotyczących nauki i pracy w zawodzie.

Opracowała: Diana Kopaczewska

Wybory do Młodzieżowej Rady Miasta

Już 14 grudnia w naszej szkole odbędą się wybory do Młodzieżowej Rady Miasta Giżycko!!!

Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych wybiorą dwóch Młodzieżowych Radnych Miasta Gizycko. 

Kandydatami są:

Daniluk Anna z klasy 1c ZSZ

Krysińska Magdalena z klasy 1T

Mróz Anna  z klasy 3bT

Zadranowicz Sylwia  z klasy 3bT

 

Statut MRMG dostępny jest pod adresem:

http://www.bip.gizycko.pl/wiadomosci/1210/wiadomosc/351398/uchwala_nr_xxix1422016_rady_miejskiej_w_gizycku_z_dnia_30_listop

Terminy testu kwalifikacyjnego oraz rozmowy rekrutacyjnej

Test kwalifikacyjny z języka angielskiego dla kandydatów na wyjazd na praktyki zawodowe w Plymouth

w ramach projektu "Europejskie doświadczenie inwestycją w przyszłość"odbędzie się

12 grudnia o godzinie 14.10. w sali 205

Rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami będą przeprowadzane 13 grudnia od godziny 14.10. 

Koordynator projektu:

Natalia Rommel