Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Sprawny w zawodzie

SPRAWNY W ZAWODZIE 2016 – RYWALIZACJE MECHANIKÓW I FRYZJEREK

W dniach 08 i 09 kwietnia w Hufcu Pracy 14-9 Giżycko odbył się II etap Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie, bezpieczny w pracy 2016"– mechanik pojazdów samochodowych i fryzjer.
Założeniem konkursu było m.in. sprawdzenie wiedzy uczniów z praktycznej nauki zawodu, upowszechnianie wiedzy i umiejętności z zakresu kwalifikacji i technologii właściwych dla danego zawodu.
Konkurs otworzył przemówieniem Paweł Kowszyński, zastępca komendanta WMWK OHP, który uroczyście powitał wszystkich gości. W pierwszym dniu eliminacji walkę o pierwsze miejsce rozpoczęli mechanicy pojazdów samochodowych. O godzinie 11.30 pod okiem komisji składającej się z przewodniczącego zespołu Daniela Gorgosza, Mariusza Muchy oraz wicedyrektora Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Andrzeja Radziewicza, rozpoczęły się zmagania dwuosobowych zespołów Ochotniczych Hufców Pracy z Ostródy, Elbląga i Giżycka. Konkurs składał się z dwóch części, testu wiedzy teoretycznej oraz zadań praktycznych. Rywalizacja była zacięta, a poziom wiedzy i umiejętności wszystkich zespołów bardzo wyrównany. W eliminacji na szczeblu wojewódzkim pierwsze miejsce zajęła ekipa z Hufca Pracy z Ostródy, II miejsce uczestnicy Hufca Pracy w Giżycku, uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 w Giżycku, III miejsce Środowiskowy Hufiec Pracy z Elbląga.
Następnego dnia, punktualnie o godzinie 8.00 zmagania konkursowe rozpoczęły fryzjerki z Elbląga, Giżycka i Ostródy. Na rozwiązanie testu sprawdzającego wiedzę fryzjerską i kwalifikacje zawodowe uczestniczki miały 60 minut. Kolejnym etapem zmagań było zadanie praktyczne polegające na wykonaniu fryzury w kategorii trzech żywiołów: woda, ogień, wiatr. Stylizacja musiała współgrać z makijażem i strojem modelki. Na wykonanie zadania rywalki miały 120 minut. Komisja oceniająca składająca się z przewodniczącej Joanny Bester, Katarzyny Kosior- Waśniewskiej oraz Kierownika Zespołu Kształcenia i Wychowania WM WK OHP Karoliny Mrówczyńskiej miała trudny orzech do zgryzienia w ocenie uczestniczek. Bowiem poziom wiedzy i umiejętności zawodniczek był bardzo podobny. Z najwyższą ilością punktów I miejsce zajęła Patrycja Targońska uczestniczka Hufca Pracy w Giżycku, uczennica Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 2 w Giżycku, II miejsce Angelika Julluk ze Środowiskowego Hufca Pracy w Elblągu i III miejsce Paulina Obrębska z Hufca Pracy z Ostródy.
Wszystkim zawodnikom serdecznie gratulujemy, a zwycięzcom życzymy powodzenia na szczeblu centralnym podczas XIII edycji konkursu „Sprawny w zawodzie- bezpieczny w pracy 2016”.

„Co kryje się w jaju”

W kwietniu wraz z młodzieżą naszej szkoły rozpoczęliśmy wspieranie inicjatyw przedszkola w ramach projektu „Jajo”. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku przygotowali wykład oraz materiały dydaktyczne nt. budowy jaja, „Dlaczego warto jeść jaja”, oceny świeżości oraz zastosowania jaj w technologii gastronomicznej.
Poza tym przeprowadziliśmy zajęcia ruchowe - „Jajko na łyżce”. Najciekawszą częścią naszej wizyty były zajęcia praktyczne, czyli sporządzanie fantazyjnych zakąsek z jaj np. myszki, łódki, kury itp.

Uczniowie:

klasa I T
1. Kamila Maksymowicz
2. Magdalena Malinowska
3. Aleksandra Kotowska
4. Magdalena Pisiak
5. Kacper Sawoń

klasa II AT
1. Ewelina Bykowska
2. Aleksandra Martynelis

Opiekun:

Urszula Siergiej - Todryk

Wojewódzki Konkurs „Mistrz Szkolnej Patelni” rozstrzygnięty!

07 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie odbył się II etap konkursu kulinarnego

o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” – etap wojewódzki. W konkursie brało udział 20 uczniów z 10 szkół ponadgimnazjalnych

województwa warmińsko-mazurskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług

gastronomicznych:

1. Małgorzata Baranowska – klasa IV a T

2. Dominika Komosa – klasa III a T

Uczennice musiały wykonać 5 porcji potrawy zgodnie z tematem:

„ Sandacz – król zalewu Wiślanego w towarzystwie darów lasu warmińsko-mazurskiego i polskiej kaszy”

Zmagania uczestników oceniało profesjonalne jury w następującym składzie:

Dariusz Struciński Szef Kuchni Hotelu ANDERS**** w Starych Jabłonkach,

Tomasz Milewski Szef Kuchni Hotel Mikołajki *****

Krzysztof Gradzewicz Szef Kuchni Spiżarnia Warmińska

Mariusz Gachewicz Szef Kuchni Hotelu Zamek Gniew ****

Grzegorz Labuda Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku

Angelo Colombo Szef Kuchni Hotelu Srebrny Dzwon*** w Kadynach

Justyna Goerick - Ostrowska - Restauracja Spichlerz Mariacki w Braniewie

Zaszczytne I miejsce zdobyli uczniowie Zespołu Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie: Dominik Bosek i Mateusz Galbarczyk pod opieką nauczyciela Grzegorza Cioska.

II miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły - Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku: Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa pod opieką nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - Małgorzaty Leguckiej.

III miejsce: Tomasz Kaszlewicz i Piotr Kaślewicz – z opiekunką Marzeną Wyłogą.

Małgorzata Baranowska i Dominika Komosa trafiły przez żołądek do serca oceniających zdobywając również nagrodę publiczności,  którą wyłoniło jury „Koneserów Smaku”.

Zwycięzcom gratulujemy!!!

Kolejna XXII Edycja Konkursu odbędzie się w Zespole Szkół NR 2 im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.

Opracowała: Małgorzata Legucka

Biegi Przełajowe

Dnia 5 kwietnia 2016 r. na stadionie MOSiR w Giżycku odbyły się Powiatowe Mieszane Sztafetowe Biegi Przełajowe. Z naszej szkoły udział wzięli następujący uczniowie: Dominika Wiejak, Anna Mróz, Weronika Markowicz, Magda Dziekońska, Sylwia Zadranowicz, Sebastian Jastrzębski, Dominik Bałdyga, Mateusz Abramowicz, Bartłomiej Chodań, Jacek Rutkowski oraz Paweł Malesa. Nasi reprezentanci zajęłi trzecie miejsce. Gratulujemy!!!

Konkurs Matematyczny

KONKURS MATEMATYCZNY dla uczniów klas I, II, III odbędzie się dnia 13 kwietnia (środa) na 5 godzinie lekcyjnej (11.35).

Do rozwiązania będą zadania z "małej matury" w Niemczech. Chętni zgłaszają swój udział u swoich nauczycieli matematyki

lub u p. E. Tuczko do dnia 12 kwietnia (wtorek).

Zapraszamy!!!

matematyka.jpg

   

Rekrutacja na praktykę zawodową w Walencji

eu flag erasmus vect pos                                                        logo zsz

 

Rekrutacja na praktykę zawodową w WALENCJI!!!

Ogłaszamy nabór na bezpłatną, zagraniczną, dwutygodniową praktykę zawodową w Walencji w Hiszpanii, dla drugiej grupy uczniów naszej szkoły w ramach projektu

,,Europejskie praktyki szansą na lepszą przyszłość ”
w ramach programu: ERASMUS +
Test kwalifikacyjny z języka angielskiego odbędzie się
13 kwietnia (środa) 2015.
Rozmowa kwalifikacyjna 20 kwietnia (środa) 2015
wyjazd 9 - powrót 22 październik 2016 r.
Wniosek, regulamin rekrutacji oraz zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną znajdują się w zakładce Projekty unijne.

Zgłoszenia przyjmują koordynatorzy projektu:
Marzena Dyndul, Marta Tyszko oraz Natalia Rommel

Zebrania z rodzicami

W czwartek, 7 kwietnia, o godz. 15.30 odbędą sie zebrania z rodzicami.

 

Serdecznie zapraszamy.

Szkolne Koło Języka Angielskiego

Interesujesz się kulturą Wielkiej Brytanii, zdajesz egzamin maturalny z języka angielskiego albo chciałbyś poszerzyć swoje

umiejętności językowe? Zapisz się do Szkolnego Koła Języka Angielskiego "Tea Corner". Zapraszam w każdą środę

na 9 godzinie lekcyjnej w sali 206. Opiekun Koła: p. Artur Wojnowski 

engflag.jpegtea_corner.jpgusaflag.jpeg

DECOUPAGE (Zajęcia pozalekcyjne)

Uczniowie! Macie ochotę poznać sekrety DECOUPAGE zapraszam Was na zajęcia z technik zdobniczych. 

Spotykamy się w poniedziałki od godz. 14.10 (co dwa tygodnie) w sali 103.

Przyjdź - spróbuj - zobacz efekt - odkryj swój talent.

Chętni proszeni są o kontakt z panią Sylwią Dawsiewicz.

1.jpg2.jpg3.jpg

KONKURS pt. "Decydujące starcie, czyli rozmowa kwalifikacyjna ..."

Decydujące starcie, czyli rozmowa kwalifikacyjna na stanowiska:
- kelner
- asystent projektanta
- referent administracyjny
Regulamin konkursu:
1. Konkurs składa się z 2 etapów
I etap do 14 kwietnia 2016r: złożenie dokumentów aplikacyjnych (CV i List motywacyjny) na wybrane stanowisko do pedagoga szkolnego lub szkolnego doradcę zawodowego
II etap 21 kwietnia 2016r: rozmowa kwalifikacyjna z pracodawcą:
Restauracja Kuchnie Świata Katarzyna Niewiadomska - kelner
Pracownia architektoniczna Chiliart Karolina Czupryniak –asystent projektanta
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – referent administracyjny (praca w sekretariacie)
2. Do konkursu może przystąpić uczeń który ma ukończone 18 lat
3. Warunkiem przystąpienia II etapu konkursu jest przygotowanie dokumentów aplikacyjnych zgodnie z przyjętymi standardami
4. Kryteria oceny kandydata: spójność dokumentów ze stanowiskiem, ubiór, autoprezentacja, znajomość firmy i obowiązków na danym stanowisku
5. Przewidywany czas prezentacji około 15 min.
6. W skład komisji wchodzą: pracodawcy w/w firm, doradca zawodowy, pedagog szkolny. Miejsce rozmowy kwalifikacyjnej: aula ZSKŚiA ul. Kościuszki
7. Nagrodą główną jest miesięczna praca wakacyjna w danej firmie
8. Wszelkie dodatkowe pytania można kierować do pani Edyty Trościanko – pedagog szkolny ZSKŚiA tel. 87 428 24 84 lub do pani Ewy Ksepka – doradca zawodowy CKZiU tel. 87 428 20 12
Udział w konkursie to prawdziwa rozmowa kwalifikacyjna oraz doświadczenie na rynku pracy. Życzymy powodzenia! 

Więcej szczegółów u p. M. Kazanieckiej (SzOK)

Konkurs Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen

Drodzy Uczniowie!
Organizatorzy konkursu "Wiedzy o Giżycku i Twierdzy Boyen" zapraszają do wzięcia w nim udziału i poszerzenia swojej wiedzy na temat "Małej Ojczyzny". Konkurs odbędzie się 22.04.2016 r. na 3 godzinie lekcyjnej. Prosimy o wcześniejsze zgłaszanie swoich kandydatur w bibliotece szkolnej lub u p. M.Rakowskiej - Ożga.
Organizatorzy

 gizycko_herb.jpgboyen.jpg