Dnia 28 kwietnia 2022 roku po dwóch latach przerwy związanych z pandemią covid-19 odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Tematyką tegorocznych potyczek kulinarnych była kuchnia ukraińska. Do zadania przystąpiło 9 zespołów dwuosobowych zarówno ze Szkoły Branżowej jak i Technikum. Uczniowie w ciągu 120 minut przygotowywali wybraną przez siebie potrawę zgodnie z tematem. Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań w dziedzinie gastronomii, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród postawy uczciwej rywalizacji, oraz umiejętność pracy w zespole.
Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury:
Pan Dariusz Baryga (szef kuchni – Restauracja Tawerna Dezeta, Giżycko, zaprzyjaźniony od kilku lat z naszą szkołą)
Pan Michał Soliwoda (szef kuchni Hotel Natura Mazur Resort, po raz pierwszy gościł w naszej szkole, liczymy na dalszą współpracę)
Państwo Olena i Anatolii Padurian (właściciele restauracji serwującej kuchnię ukraińską - Spichlerz u Tolka Rydzewo).
Ocenie podlegał oczywiście wygląd, smak, pomysłowość, kreatywność, trudność wykonania, sposób podania oraz proces produkcyjny potrawy (umiejętności uczestników). Uczniowie stanęli na wysokości zadania, w związku z tym wybór był bardzo trudny. Oczywiście jak zwykle najprzyjemniejszą częścią konkursu była degustacja konkursowych potraw. Na stole pojawiły się tradycyjne ukraińskie pielmieni, wareniki z ziemniakami, barszcz ukraiński, kotlet po kijowsku, syrniki, hreczniaki a także czanachi oprócz tradycyjnych potraw uczniowie przygotowali wypieki np. pampuchy oraz dekoracyjny chleb korowaj.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Angelika Bieciuk oraz Norbert Nowosadko (klasa II T) - Pielmieni oraz barszcz ukrański
II miejsce: Kamila Hrudeń i Magdalena Sawicka (klasa II b BS) - Syrniki z sosem malinowym
III miejsce: Magdalena i Zuzanna Duda (klasa III T)- Syrniki oraz korowaj
Nagroda publiczności: Paulina Brodowska i Ewelina Andrukajtis (klasa III b BS) - kotlet po kijowsku z zapiekanymi ziemniakami oraz surówką z buraczków.
Dla zwycięzców oraz uczestników konkursu zostały przekazane nagrody rzeczowe sponsorowane przez:
- Radę Rodziców przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku,
- CECH Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku (Pani dyrektor Halina Poboża),
- Restauracja Dezeta Giżycko (Pan Dariusz Baryga)
- AZS Giżycko (Pan Marek Szlachta)
- Hotel Wodnik Giżycko (Sylwia i Jacek Limanowscy)
Serdecznie dziękujemy!!!
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i zapraszamy za rok.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk
https://youtu.be/zo5eXAhKMis https://www.youtube.com/watch?v=zo5eXAhKMis
>
>