Zespół Szkół Zawodowych
ul. T. Kościuszki 16
11-500 Giżycko
tel.  87 428 32 41 kom. 602 792 119

Targi Pracy

Dnia 24.05.2022 r. uczniowie klas 3a BSp i 3b BS uczestniczyli w Targach Pracy - Rynek pracy otwarty dla wszystkich, które odbyły się w sali gimnastycznej LO2 w Giżycku. Opiekunami byli: p. M. Kazaniecka, p. J. Wierzchowska i p. P. Poczynek

Wystawa historyczna

Uczniowie z kilku klas uczestniczyli w zwiedzaniu wystawy pt. „Plebiscyt 1920 roku. Walka o polskość Warmii, Mazur i Powiśla” w ZSKŚiA w Giżycku. W ten sposób mieli okazję poznać historię swojego regionu. Prelekcję dotyczącą plebiscytu 11 lipca 1920 r. wygłosił Pan mgr Andrzej Arian. Na zakończenie prezentowane były filmy dokumentalne pt. O niepodległą Polskę, Plebiscyt 1920 - Komisja aliancka, Głosowanie, Granica.

koordynator wystawy: mgr Andrzej Arian

"Mój pierwszy biznes - wsparcie dla młodych"

W ramach współpracy z MCK-OHP w Giżycku, 19 maja uczniowie ze szkoły branżowej I stopnia uczestniczyli w cyklu zajęć pn. "Mój pierwszy biznes - wsparcie dla młodych". Zajęcia przeprowadził pan Jacek Żerański starszy inspektor z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Olsztynie. Bardzo dziękujemy za ogrom wiedzy, którą nam przekazał. Młodzież była bardzo zainteresowana tematem prawa pracy oraz obowiązków pracodawcy wobec pracowników młodocianych.
Małgorzata Kazaniecka.

Wycieczka do Trójmiasta

W dniach 16-17 maja 2022 r. odbyła się wycieczka szkolna do Trójmiasta. Celem wycieczki było poznanie historii, kultury i przyrody Trójmiasta. Pierwszym punktem wycieczki było Westerplatte. Uczniowie poznali historię tego miejsca, zobaczyli Pomnik Obrońców Wybrzeża oraz powojenne budynki. Następnie zwiedziliśmy ZOO, gdzie młodzież miała czas poobcować ze zwierzętami na łonie natury. Po południu, po zameldowaniu w Hostelu La Giutarra, udaliśmy się nad Wisłę oraz na przechadzkę po Starym Mieście Gdańska. Drugiego dnia wzięliśmy udział w lekcji historii w Instytucie Pamięci Narodowej. Następnym miejscem było oceanarium w Gdyni z pięknym widokiem na morze. Ostatnim punktem programu był spacer po Sopockim Molo. Opiekunami wycieczki byli: Diana Kopaczewska, Anna Ćwikowska, Andrzej Arian.

Tekst i zdjęcia: Diana Kopaczewska

 

Ochotnicze Formy Służby Wojskowej

Dnia 17.05.2022 r. gosciliśmy w naszej szkole majora Sławomira Filipczuka, przedstawiciela Wojskowego Centrum Rekrutacji w Giżycku. Na spotkaniu z uczniami klas 3aBSp i 3Tp (grupa), major przedstawił zasady określania i przyznawania kategorii wojskowych, przypomniał o obowiązku obronności Rzeczypospolitej wynikające z konstytucji oraz omówił rodzaje sił zbrojnych i uczelnie wojskowe. Największe zainteresowanie uczniów wzbudziły kwestie dotyczące zawodowej służby wojskowej, pracy w wojsku i sposobu wynagradzania.

Opiekunami byli: Małgorzata Kazaniecka, Piotr Styrańczak i Urszula Siergiej-Todryk

 

OGÓLNOPOSKIE ZMAGANIA MŁODZIEŻY W KONKURSIE „SPRAWNY W ZAWODZIE 2022”

W dniach 9 - 12 maja 2022 r. w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi odbył się Ogólnopolski Konkurs „Sprawny w zawodzie 2022” w kategorii – kucharz. W konkursie wzięło udział 16 zespołów ze wszystkich województw w Polsce. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku reprezentowała uczennica kl III Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 Paulina Brodowska. Dnia 10.05.2022 r. wszyscy finaliści etapu wojewódzkiego przystąpili do części teoretycznej i zmagali się z pytaniami o wysokim stopniu trudności. Po testach rozpoczęła się część praktyczna gdzie młodzież mogła sprawdzić swoje umiejętności zawodowe oraz współzawodniczyła w atmosferze fair play. Paulina przygotowała polędwiczki wieprzowe z powidłami śliwkowymi i serem zawijane boczkiem z sosem śliwkowym, ryż na sypko i sałatkę wiosenną. Zaserwowane danie komisja oceniła bardzo wysoko przyznając 2 pozycję. Łączna liczba pkt z części teoretycznej i praktycznej uplasowała naszą uczennicę na bardzo dobrym 5 miejscu w kraju. Celem konkursu jest weryfikacja wiedzy i umiejętności przed przystąpieniem do zewnętrznych egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Dzięki udziałowi w konkursie na tak wysokim szczeblu uczestnicy mogli uwierzyć we własne siły, wykazać się dużą samodzielnością i kreatywnością. Oprócz zmagań konkursowych był czas na wypoczynek i rekreację. Młodzież odwiedziła Republikę Ściborską, tężnie w Gołdapi oraz nawiązała nowe znajomości i przyjaźnie.
SERDECZNIE GRATULUJEMY !

Praktyki Zawodowe w Grecji

REKRUTACJA
na praktyki zawodowe w Grecji
w terminie 4 września - 17 września 2022
Projekt pt. Europejski staż zawodowy - pewny start na rynku pracy, numer 2021-1-PL01-KA122-VET-000017442, realizowany przez Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku zakłada udział 30 uczniów w dwutygodniowych praktykach zawodowych:
Technikum Nr 3 w zawodzie technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk
Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz, mechanik pojazdów samochodowych.
Test z języka angielskiego - 25.05.2022 r. o godz. 15.00 w sali 206
Rozmowa kwalifikacyjna - 21.06.2022 r. o godz. 15.00 w sali 11

Formularze zgłoszeniowe do pobrania na stronie szkoły w zakładce projekty. Wydrukowany formularz należy złożyć u

p. Marty Tyszko oraz dostarczyć w formie elektronicznej na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do 24 maja 2022 r.

1. REGULAMIN 

2. FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 

 

Miejskie uroczystości rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Dnia 3 maja 2022 r. w Kościele Św. Brunona odbyły się miejskie uroczystości kolejnej rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Naszą szkołę reprezentowali: p. Przemysław Poczynek oraz poczet sztandarowy w składzie: Norbert Nowosadko, Oliwia Grzybowska i Dominika Caryk.

Tekst i zdjęcia: Przemysław Poczynek

NASZA UCZENNICA NAJLEPSZĄ KUCHARKĄ W WOJEWÓDZTWIE !!!

W dniu 29 kwietnia 2022 r. uczennica kl. 3 Branżowej Szkoły I stopnia Nr 1 Paulina Brodowska popisowym daniem „Warenyky - pierogi ukraińskie” wywalczyła I miejsce w Wojewódzkim Konkursie OHP "Sprawny w zawodzie - kucharz" w Mrągowie. Konkurs trwający 150 minut, składał się z dwóch etapów, części teoretycznej - 20 pytań oraz praktycznej przygotowanie w/w dania. Paulina zmagała się z pięcioma rywalami innych szkół. Komisja konkursowa oceniała zarówno walory smakowe, estetykę i sposób podania potrawy do degustacji. Było pysznie, a młodzi kucharze wykazali się dużą kreatywnością. Paulinie gratulujemy i trzymamy mocno kciuki za udział w konkursie ogólnopolskim, który odbędzie się w dniach 10-12.05.2022 r. w Gołdapi.

Szkolny Konkurs Kulinarny O TYTUŁ MISTRZA SZKOLNEJ PATELNI

Dnia 28 kwietnia 2022 roku po dwóch latach przerwy związanych z pandemią covid-19 odbył się Szkolny Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Tematyką tegorocznych potyczek kulinarnych była kuchnia ukraińska. Do zadania przystąpiło 9 zespołów dwuosobowych zarówno ze Szkoły Branżowej jak i Technikum. Uczniowie w ciągu 120 minut przygotowywali wybraną przez siebie potrawę zgodnie z tematem. Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań w dziedzinie gastronomii, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród postawy uczciwej rywalizacji, oraz umiejętność pracy w zespole. 

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury:
Pan Dariusz Baryga (szef kuchni – Restauracja Tawerna Dezeta, Giżycko, zaprzyjaźniony od kilku lat z naszą szkołą)
Pan Michał Soliwoda (szef kuchni Hotel Natura Mazur Resort, po raz pierwszy gościł w naszej szkole, liczymy na dalszą współpracę)
Państwo Olena i Anatolii Padurian (właściciele restauracji serwującej kuchnię ukraińską - Spichlerz u Tolka Rydzewo).
Ocenie podlegał oczywiście wygląd, smak, pomysłowość, kreatywność, trudność wykonania, sposób podania oraz proces produkcyjny potrawy (umiejętności uczestników). Uczniowie stanęli na wysokości zadania, w związku z tym wybór był bardzo trudny. Oczywiście jak zwykle najprzyjemniejszą częścią konkursu była degustacja konkursowych potraw. Na stole pojawiły się tradycyjne ukraińskie pielmieni, wareniki z ziemniakami, barszcz ukraiński, kotlet po kijowsku, syrniki, hreczniaki a także czanachi oprócz tradycyjnych potraw uczniowie przygotowali wypieki np. pampuchy oraz dekoracyjny chleb korowaj.

Wyniki konkursu:
I miejsce: Angelika Bieciuk oraz Norbert Nowosadko (klasa II T) - Pielmieni oraz barszcz ukrański
II miejsce: Kamila Hrudeń i Magdalena Sawicka (klasa II b BS) - Syrniki z sosem malinowym
III miejsce: Magdalena i Zuzanna Duda (klasa III T)- Syrniki oraz korowaj
Nagroda publiczności: Paulina Brodowska i Ewelina Andrukajtis (klasa III b BS) - kotlet po kijowsku z zapiekanymi ziemniakami oraz surówką z buraczków.

Dla zwycięzców oraz uczestników konkursu zostały przekazane nagrody rzeczowe sponsorowane przez:
- Radę Rodziców przy Zespole Szkół Zawodowych w Giżycku,
- CECH Rzemieślników i Przedsiębiorców w Giżycku (Pani dyrektor Halina Poboża),
- Restauracja Dezeta Giżycko (Pan Dariusz Baryga)
- AZS Giżycko (Pan Marek Szlachta)
- Hotel Wodnik Giżycko (Sylwia i Jacek  Limanowscy)
Serdecznie dziękujemy!!!
Wszystkim uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i zapraszamy za rok.
Organizator: Urszula Siergiej-Todryk

https://youtu.be/zo5eXAhKMis   https://www.youtube.com/watch?v=zo5eXAhKMis 

 

Uroczyste zakończenie roku szkolnego klasy 4 T

Dnia 29 kwietnia 2022 r. odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego w Technikum Nr 3. W uroczystości wzięli udział przyszli abiturienci, ich rodzice, młodsi koledzy, Grono Pedagogiczne i pracownicy szkoły. Były przemówienia, nagrody dla najlepszych uczniów, ciepłe słowa pożegnania. Uczniowie klas III Technikum przygotowali program artystyczny. Niejednemu zakręciła się łezka w oku... Do zobaczenia...